Omologarea studiilor în Spania

Cîteva note și detalii

Ministerul Educației din Spania oferă toate informațiile necesare pe propriul site, într-o formă clară și foarte bine organizată:

http://www.mecd.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/gestion-titulos

În principiu, căutăm pe pagina web a ministerului: Servicios al ciudadano – Educación – Gestión de títulos: expedición, acreditación, homologación, equivalencia, reconocimiento y convalidación.

De aici se descarcă toate formularele necesare: formularul de cerere, adeverința de înscriere condiționată, formularul de taxă. Formularele fie se completează online și apoi se printează, fie se descarcă „în alb” și se completează de mînă. Sunt acceptate ambele variante.

Intotdeauna, la orice registratură, prezentăm cîte două exemplare de cerere: unul rămîne la dosar, celălalt primește număr de înregistrare și ni-l păstrăm. Bunăoară, putem completa cererea, o semnăm și apoi îi facem o fotocopie.

Formularul de taxă se printează din capul locului în trei exemplare: unul pentru solicitant, altul pentru administrație și al treilea rămîne la banca unde facem plata. Formularul de taxă este generat cu un cod unic și de aceea nu se poate copia: dacă e nevoie, trebuie descărcat altul.

Este foarte important să precizăm corect CE CEREM.

Este foarte important să precizăm corect CE CEREM. Dacă nu ne lămurim ce nivel ne corespunde, putem să ne adresăm direct serviciului ministerului, pus special la dispoziția cetățenilor. În Madrid: pentru studii universitare în strada Los Madrazo 15, iar pentru bacalaureat și nivele inferioare sau școli profesionale, în strada García de Paredes 65. Sau la Consejería de Educación din comunitatea autonomă în care locuim.

Fiecare dosar este analizat separat și independent de alte cereri. În principiu, omologarea presupune compararea programei de învățămînt din România pentru un anume profil cu programa din Spania pentru profilul echivalent. Atunci cînd se constată că cele două programe nu se suprapun întru totul, ministerul poate impune absolvirea unor cursuri și trecerea unor examene de diferență.

Dacă se dorește omologarea cu drepturi profesionale, este posibil să se impună cursuri și examene de diferență. Altfel, se poate solicita omologarea academică la nivel de licență, care nu conferă drepturi profesionale, dar permite prezentarea la alte examene sau locuri de muncă pentru care se cere acest nivel de studii.

Este obligatoriu să se prezinte diploma de absolvire împreună cu foaia matricolă, chiar și pentru omologarea studiilor de bacalaureat sau pentru convalidarea studiile întrerupte. Pentru studiile universitare, prezentarea Programei analitice este opțională, dar recomandabilă atunci cînd studiile au fost absolvite cu mult timp în urmă (în anii `90, de exemplu) și se dorește omologarea cu toate drepturile profesionale. Este foarte posibil ca, în acest din urmă caz, ministerul să ne solicite și acreditarea experienței profesionale. Programa analitică va fi însoțită de traducerea simplă în spaniolă.

Întotdeauna diploma și foaia matricolă vor fi însoțite de traducerile oficiale în spaniolă. Dacă nu vrem să facem traducerile prin Consulat, recomandabilă este o traducere jurada. De altfel, ministerul de multe ori refuză să admită traducerile făcute în România. Problema este că refuzul nu este imediat (la registratură nu se verifică actele din dosar decît pentru colaționarea cópiilor), ci, după niște luni de zile, primim o scrisoare prin care ni se cere prezentarea traducerilor adecvate.

Întotdeauna prezentăm la registratură originalele (diplomă, foaie matricolă, traduceri) împreună cu copiile xerox. Cópiile vor fi colaționate și legalizate pentru uz intern administrativ, după cum am detaliat aici.

Pentru documentele de studii din România, NU se cere ca acestea să fie legalizate cu Apostila de la Haga.

În ultimii ani, a apărut în România o „adeverință de acreditare a autenticității diplomei”. Nu este nevoie să o traducem și să o anexăm la dosar.  Poate nu e de prisos să spunem că o astfel de adeverință este redundantă, iar în alte țări decît România nici măcar nu se înțelege de ce ar fi nevoie de ea. Însăși existența acestei adeverințe lasă să se înțeleagă că unele diplome ar fi „mai adevărate” decît altele. Dacă o universitate eliberează o diplomă, se presupune că este autentică: de ce ar mai fi nevoie de o adeverință care să certifice autenticitatea unei diplome?!?

Una dintre reformele din România permite terminarea liceului fără examenul de bacalaureat. Ce e de făcut?

Una dintre reformele din România permite terminarea liceului fără examenul de bacalaureat. Absolventul primește doar o diplomă de absolvire a liceului. Ideea este că, fără să fi trecut examenul de bacalaureat, este imposibilă omologarea studiilor la nivel de bacalaureat, chiar dacă solicitantul a urmat cei patru ani de liceu. Omologarea se va face la nivelul imediat inferior (10 clase, corespondent cu ESO, în Spania).

Omologarea la nivel de 10 clase permite continuarea studiilor pentru obținerea bacalaureatului. În acest caz, după finalizarea procedurii de omologare, putem să cerem informații la Consejería de Educación din Comunitatea în care locuim. Pentru Comunitatea Madrid, mergem la biroul din Gran Vía 20 sau pe net la www.madrid.org. Aici cerem informații despre centrele de învățămînt unde putem urma aceste cursuri. Altă variantă este continuarea cu studii de formare profesională, pe diferite specializări, iar informațiile le obținem în același loc. Persoanele care au abandonat școala prematur, pot solicita echivalarea anilor de școală pe care i-au făcut (se prezintă diploma sau certificatul de absolvire și neapărat foaia matricolă), iar apoi își pot continua studiile, pînă la nivelul la care doresc.

Mai complicată este omologarea studiilor de la școala profesională din România. În general, se face omologarea la nivel de ESO, cu posibilitatea continuării studiilor. Recunoașterea profesională prin omologare implică acreditarea experienței profesionale continue în meseria menționată pe diploma de absolvire. Similar se întîmplă cu școala postliceală.

Continuă să citești cum stau lucrurile cu recunoașterea profesională.

50 de gânduri despre „Omologarea studiilor în Spania”

 1. Vreau sa fac postliceala de asistent medical generalist durata 3 ani cu diploma recunoscuta in UE. As Dori sa stiu exact in spania se numeste ciclo formativo de grado superior?? Si daca e asa pot sa muncesc ca si enfermera sau auxiliar de enfermeria? Multumesc

  Apreciază

  1. In Spania, este o mare diferenta intre asistent medical generalist (enfermera) si infirmiera (auxiliar de enfermería).

   In Spania, lucrurile stau asa: Diploma de asistent medical generalist de la scoala sanitara POSTLICEALA permite doar o omologare la nivel de infirmiera, chiar daca in Romania toti vor spune ca este „recunoscuta in UE”. Omologarea la nivel de asistent medical se poate face doar impreuna cu experienta profesionala continua in serviciu cu toate atributiile de minim 5 ani. Evident, in Romania, pentru ca in Spania nu te poti angaja pe acest post daca nu ai diploma omologata cu toate drepturile profesionale.

   Teoretic, exista posibilitatea de a solicita recunoastere profesionala prin Ministerul Sanatatii din Spania. In practica, foarte putine persoane au reusit pentru ca, fiind foarte multe solicitari, ministerul nu are posibilitatea sa dispuna perioade de practica supervizata si atunci dispune examen. Este un examen grila pe care foarte putine persoane din Romania l-au trecut. De asemenea, procedura este foarte lunga, dureaza mai multi ani, cu rezultate incerte.

   Bineinteles, diploma de la scoala sanitara postliceala din Romania poate fi omologata direct la nivel de infirmiera, cum spuneam mai sus, daca omul se multumeste cu asta. Viata profesionala insa este foarte lunga si conteaza si ce facem la serviciu si ce salariu primim.

   Motivul principal al acestor nepotriviri este faptul ca, in Spania, pentru a fi asistent medical generalist (enfermera) trebuie sa fi absolvit o scoala de nivel universitar („diplomadura”, in acest caz), iar scolile postliceale cu profil sanitar din Romania nu au nivel universitar. Stiu ca s-au infiintat deja in Romania scoli de formare profesionala in acest domeniu, SCOLI CARE AU GRAD UNIVERSITAR, si le recomand doar pe acestea. Daca se doreste omologarea ca „enfermera” si nu ca „auxiliar de enfermería”.

   Apreciază

 2. Buna ,Anca !As vrea sa te intreb daca pot prezenta diploma de bacalaureat fara foaia matrícola??Nu o am deloc.Adica ar trebui sa merg la scoala dupa ea si dureaza mult.Multumesc anticipat pt raspuns!

  Apreciază

  1. Buna… Pe diplomele din ultimii ani, mediile generale din cei 4 ani de liceu nu mai sunt trecute, figureaza doar notele de la examenul de bacalaureat. In acest caz, prezentarea foii matricole este obligatorie.
   Pe diplomele de bacalaureat ceva mai vechi, pe spate, erau trecute mediile generale din cei patru ani de liceu, pe linga notele de la examenul de bacalaureat. Daca se prezinta diploma asa, fara foaia matricola, ministerul face omologarea, insa media generala de bacalaureat este 5 (cinci), chiar daca mediile de absolvire nu au fost 5. Mai nou, am vazut ca ministerul iti trimite o scrisoare si te intreaba daca esti de acord sa treaca nota 5. Totusi, daca persoana in cauza doreste sa se prezinte la vreun examen sau curs de formare profesionala, nota 5 de la bacalaureat conteaza. In unele cazuri, admiterea la aceste cursuri se face in functie de nota de la bac.
   Tot asa se intimpla in cazul absolventilor de scoala profesionala, cind pe diplome sunt trecute doar mediile din ultimii 2 ani. Regulamentul de omologare cere ca media sa se faca pentru ultimii 4 ani de scoala, altfel se trece nota 5 de absolvire.
   Prin urmare, e alegerea ta.

   Apreciază

 3. Buna , Ancaa! Am 19 ani si sunt de 7 luni in Spania, am terminat o scoala profesionala de 3 ani, cu profilul ,,Lucrator hotelier ,, incepusem primul an de seral dar a trebuit sa vin in Spania si am pierdut anul. Acum as vreaa sa continuii aici studiile , daar nu prea stiu bine limba si nu stiu unde se tin cursuri de invaatare spaniola. Am 2 diplome de absolvire si un document in care scrie ,, Supliment descriptiv Europass,, Titlul certificatului , Lucrator Hotelier . As vrea si eu sa stiu unde se fac cursuri de spaniola in apropierea Madridului , daca ai putea saa imi spui te rog . Multumesc !

  Apreciază

  1. Buna… Pentru cursuri de limba spaniola, poti sa mergi la Escuela Oficial de Idiomas (EOI). Au diferite sedii in Madrid. E drept, nu spui exact unde esti, dar oriunde ai fi trebuie sa existe cursuri de limba spaniola pentru straini. La fel poti cauta pe pagina Institutului Cervantes din Spania care sunt centrele unde se organizeaza astfel de cursuri cu girul Institutului: https://www.cervantes.es/lengua_y_ensenanza/portales_espanol/espanol_en_espana.htm
   In ceea ce priveste partea profesionala, poti face omologarea sau convalidarea partiala a studiilor. Poti sa-ti continui aici bacalaureatul, daca nu ai terminat in RO. Nu stiu sa se faca recunoastere profesionala pentru diploma de lucrator hotelier. Daca vrei omologarea acestei diplome, sigur iti trebuie diploma si foaia matricola, planul de studii cu numarul de ore de la fiecare disciplina, acreditarea practicii etc.

   Apreciază

   1. Buna ziua!!pentru a omologa diploma de scoala profesionala pe care e trecut pe verso media generala pe fiecare an in parte(3 ani) si media de absolvire a examenului …as mai avea nevoie aparte de foaie matricola;?Si daca diploma e tradusa in Romania ar fi valabila?Va multumesc anticipat

    Apreciază

   2. Ministerul Educatiei din Spania are nevoie de ultimii 4 ani de studii pentru a face omologarea. In plus, se tine seama de disciplinele studiate. Deci da, e nevoie de foaia matricola. Tot Ministerul cere ca traducerile sa fie facute in Spania de un „traductor jurado”. Puteti sa-mi scrieti pe privat pentru traduceri si mai multe detalii.

    Apreciază

 4. Buna Anca! Trebuie sa/mi omologhez diploma de bacalaureat pentru un curs de vigilante de seguridad dar nu am foaia matricola.Am absolvit liceul in 1987.Am citit intr/un comentariu anterior ca ar fi posibil.Ce spui,sa incerc? Multumesc foarte mult

  Apreciază

 5. Buna! Am cursat scoala profesionala de eletronica timp de 3 ani si jumatate, am diploma cu mediile pe fiecare an si nota finala de examen pe verso. As dori sa stiu echivalenta cu studiile din Spania, este similar unui FP MEDIO sau FP SUPERIOR?Multumesc mult!

  Apreciază

  1. Pentru a obtine omologarea scolii profesionale, trebuie sa aveti un document cu planul de invatamint, numarul de ore la fiecare disciplina, numarul de ore de practica si in ce a constat aceasta.
   FP medio este o formare profesionala dupa absolvirea ESO.
   FP superior se face dupa absolvirea liceului (dupa bacalaureatul din Spania).

   Apreciază

 6. Bună, dacă am foaia matricola de liceu teoretic IX-XI (deci nu complet), ce aș putea face? Pot echivala studiile cu Eso? Pot continua liceul aici?

  Apreciază

  1. Buna… Da, puteti cere omologarea la ESO. Dar ar fi mai bine sa solicitati omologarea la nivel de Primero de Bachillerato ca sa va puteti continua studiile si sa obtineti diploma de bacalaureat. Exista unitati de invatamint speciale, puteti gasi lista la Delegación de Educación de la Comunidad. Tot acolo se depune si cererea respectiva.

   Apreciază

 7. Bună seara sunt Mioara Munteanu Am 10 clase dar numai am diploma am o singură adiverentă mi sa spus sa o omologare vă rog frumos să mă îndrumați cum pot face . Vă multumesc frumos.

  Apreciază

  1. Pentru omologarea ESO aveti nevoie de diploma si foaia matricola.
   Daca aveti doar o adeverinta de absolvire, o puteti prezenta asa, insa trebuie sa anexati si foaia matricola cu notele din ultimii 4 ani de studii pe care i-ati facut. Poate fi foaia matricola de la liceu plus cea din scoala generala, de exemplu.
   Traducerile vi le pot face eu avind in vedere ca la minister trebuie prezentate traducerile oficiale din Spania (traducciones juradas).

   Apreciază

 8. Bună ziua,numele meu este Madalina Duta !Doresc sa fac un curs de auxiliar de farmacia ,pentru a face îmi trebuie diploma de bacalaureat.O am tradusă si cum trebuie sa fac pentru a o omologa( este tradusa in România )?Locuiesc in Marbella ,unde as putea sa o fac,multumesc frumos.

  Apreciază

 9. Buna ziua. Vreau sa omologhez diploma de bacalaureat,am foaia matricola plus un atestat de contabil-statistician,am teminat liceu economic,finante- contabilitate.Imi iau in considerare si atestatul in procesul de omologare? Ma gandesc sa nu cheltui bani pentru traducere.Este posibil sa imi omologheze la un nivel FP superior? Am mai citit ca nu este nevoie apostilarea documentelor,sa inteleg ca este suficienta traducerea legalizata?In mom de fata sunt blocata la pasul de avizare la Inspectoratul judetean pe baza adeverintei de autentificare de la liceu.Chiar este nevoie de atatea documente?
  Multumesc.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Teoretic, ar exista posibilitatea de omologare la nivel de FP superior. Trebuie avut în vedere faptul că este vorba de drepturi profesionale, nu doar academice. Practic, ar trebui sa prezentati următoarele:
   – Foaie matricolă care să conțină disciplinele (legate strict de pregătirea profesională) urmate pentru obținerea acestui atestat, cu menționarea numărului de ore de curs și a notelor obținute, precum și descrierea programei școlare.
   – În cazul în care ați făcut practică drept cerință obligatorie pentru obținerea atestatului, trebuie sa prezentați un document din care să rezulte durata acestei perioade de practică și descrierea detaliată a activităților desfășurate.
   – Dacă aveți experiență profesională în domeniu (în afara practicii necesare pentru obținerea atestatului), prezentați documente care să ateste descrierea detaliată a activităților desfășurate, durata și perioadele în care ați lucrat.
   – Dacă ați urmat cursuri de pregătire profesională teoretică și practică în domeniu, trebuie prezentate documente din care să rezulte conținutul și obiectivele acestor cursuri, numărul de ore de curs/practică și perioadele respective.

   Problema este că școlile din România nu sunt pregătite să elibereze astfel de documente.

   Sigur că atestatul obținut la absolvirea liceului este un document care vă poate ajuta la CV, mai ales dacă doriți să activați în domeniu. Totuși, în acest caz, eu v-aș sfătui să faceți cursuri de pregătire profesională în Spania, în domeniul care vă interesează. În acest fel obțineți o diplomă recunoscută, actualizarea cunoștințelor profesionale, contactul direct cu mediul profesional local și, mai ales, cunoștințe privind programele de calculator folosite în Spania în finanțe și contabilitate.

   Pentru omologarea diplomei de bacalaureat, este nevoie să prezentați diploma și foaia matricolă de la liceu. Este o omologare academică, nicidecum profesională, dar care vă permite accesul la alte cursuri de formare profesională.

   În legătură cu apostilarea acestor documente, de mai mulți ani nu se mai cere să fie legalizate cu apostila de La Haga. Aveți nevoie doar de traducerea oficială (traducción jurada), pentru care vă stăm la dispoziție.

   Apreciază

 10. Buna ziua. Situatia mea e total opusa a celor de mai sus, dar as dori, daca se poate, sa fac si eu o intrebare.
  Eu am studiat in Spania, am terminat Bachillerato si un Grado Superior. Ce posibilitati de omologare am in Romania?
  Sau, puteti sa imi spuneti un site unde sa consult aceste lucruri?
  Va multumes.

  Apreciază

 11. Buna ziua, am rugamintea sa ma sfatuiti ce pasi sa urmez pentru omologarea studiilor in conditiile in care dupa aproape doi ani de la depunerea dosarului Ministerio de Educacion imi raspunde astfel;
  „Declarar la equivalencia del título de Licentiat în Litere specializarea
  Limba si Literatura Franceza-Limba si Literatura Româna, obtenido en Universitatea
  din Bacau (Rumanía), por Da. E-M M, nacida el …. de
  …….. de 19…., de nacionalidad rumana, al nivel académico de Grado en la
  rama de conocimiento de Artes y Humanidades en el campo específico de Idiomas.
  En su virtud, esta Subdirección General de Títulos y Ordenación,
  Seguimiento y Gestión de las Enseñanzas Universitarias expide el presente
  certificado, que acredita los efectos de dicha equivalencia desde su fecha de
  expedición.
  Esta declaración de equivalencia no supone la habilitación para el ejercicio
  de ninguna de las profesiones reguladas incluidas en el Anexo I del Real Decreto
  967/2014, de 21 de noviembre.
  Multumesc

  Apreciază

  1. Felicitari!
   Nu aveti nimic de facut. Doar sa obtineti EL CREDENCIAL adica documentul in care scrie negru pe alb ca studiile sunt omologate. In celalalt material despre omologarea studiilor (https://ancanitulescu.wordpress.com/2019/06/26/diferentele-si-asemanarile-dintre-omologarea-si-equivalarea-studiilor-universitare/) explic diferentele dintre homologación si equivalencia. Anexa pe care ei o mentioneaza in scrisoare se refera la profesiile de medic, farmacist, inginer, arhitect etc. Nu intrati oricum aici.

   Apreciază

 12. Multumesc pentru raspunsul prompt!
  Mi-ati luat o piatra de pe suflet. Credeam ca acest „cosmar” al diplomelor nu se mai termina.
  O seara frumoasa !

  Apreciază

 13. Buna ziua! Fratele meu urmează să revină în țară după 15 ani de locuit în Spania. El spune că ar avea terminate studiile liceale în Spania.. Cum se pot omologa studiile din Spania pentru a fi recunoscute în România? Mulțumesc.

  Apreciază

  1. Mai intii trebuie ca actele de studii sa fie apostilate in Spania. Ma refer la diploma de absolvire sau de bacalaureat si foaia matricola (certificación académica). Eu as apostila toate documentele de studii. Dupa aceea, se merge la Ministerul Educatiei din RO, mai exact la centrul pentru recunoasterea si echivalarea studiilor. Acolo se face treaba. Si tot acolo afli ce documente trebuie prezentate.

   Apreciază

 14. Am facut un curs profesional in Spania de organizador y gestión de almacén, am bacalaureatul in tara,l-am omologat in Spania sí am facut acest curs subvenţionat de Uniunea Europeana,vreau sa stiu daca e valabilá in Romania???Profesora mi-a garantat ca e valabil in toata Europa!

  Apreciază

 15. Buna ziua am si eu o intrebare. Recent mam intors in romania cu diploma de Grado medio FP absolvita in Spania valencia . Mi sa spus de la ministerul educatie ca mi se echivaleaza doar nivel 10 clase si ca trebuie sa intru in romania la liceu din 11a sa pot sa ajung la un momendat sa dau bacul. Mam gandit ca mai bine sa ma intorc in Spania sa termin FP grado superior ca sa echivaleze ca 12 clase ( din cate am inteles de la ministerul educatiei) dar dupa? Daca ma intorc in romania cu FP grado superior mai trebuie sa dau bacul sau se face medie de la ultimi 2 ani de Superior si acela este considerat BAC? Chiar as dori indrumare in ce sa fac pentru ca eu am plecat de la varsta de 7 ani din romania si nu cred ca as fi capabila sa dau bacul in romania ne invatand nici o data in tara. Dvs cum puteti sa ma indrumati?

  Apreciază

  1. Buna ziua, Andreea… Conteaza ceea ce spune ministerul educatiei din RO. Nu stiu daca se echivaleaza in Romania FP grado superior cu bacalaureatul. Eu as face aici bacalaureatul, ca sa merg la sigur, cum se spune. Chiar daca am sti sigur ca FP grado superior este (teoretic) echivalent cu BAC, trebuie sa fi aflat chestia asta si ultimul functionar de la minister. Altfel, daca ei nu stiu, vor spune ca nu se poate. De-aia zic, trebuie mers la sigur. Daca pe diploma ta va scrie bacalaureat, asa se va echivala in RO.

   Apreciază

   1. Va multumesc foarte mult pentru raspunsul asa de rapid. Incerc de 2 saptamani sa vorbesc cu ministerul educatiei dar ma trec dintr-o parte in alta si chiar nu inteleg nimic. O zi frumoasa va doresc

    Apreciază

 16. hola,estoy estudindo Tecnico Auxiliar de Enfermeria Grado Medio,queria saber si con este titulo podre trabajar en Rumania

  Apreciază

 17. Buna ziua, as avea si eu o interebare.Fac cursul de tecnico auxiliar de enfermeria,si as vrea sa stiu daca e recunoscut in Romania si daca da,ca ce pot sa lucrez

  Apreciază

  1. Buna ziua… trebuie facuta o omologare in RO (la ministerul educatiei), nu cred ca o sa vi-l recunoasca automat. Varianta 2 este sa intrebati si la Ministerul Sanatatii daca se poate face recunoastere profesionala.

   Apreciază

  1. In principiu, se face omologarea diplomei de 10 clase. Asta inseamna ESO. Dupa asta, fiecare Comunidad are o lista cu scoli pentru adulti, unde te poti inscrie ca sa-ti continui studiile. Aceste centre depind de Consejería de Educación din fiecare Comunidad Autónoma. In Madrid, poti sa te informezi in Gran Vía 20 (Información y Atención al Ciudadano).

   Apreciază

 18. Bună dacă nu am Bacul luat și as dorii sa continui studiile în Spania ce as putea face cu foaia matricola as putea continua sa dau Bacul acolo sau nu și exista sc postliceale ca la noi în România?

  Apreciază

  1. Buna ziua… da, se pot continua studiile ca sa obtineti diploma de bacalaureat. Intii se face convalidarea studiilor facute. Exista o lista de unitati de invatamint pentru adulti, trebuie sa intrebati la Consejería de Educación din comunitatea dvs. De asemenea exista scoli profesionale de diferite grade.

   Apreciază

 19. Buna ziua ! sunt asist med generalist cu diploma echivalata in Belgia,11 de vechime in dializa; intrebarea mea este daca pentru echivalarea in Spania ma ajuta echivalarea din Belgia,plus specializarea in diabetologie recunoscuta de Min sanatatii ,sau trebuie sa depun aceleasi acte ca cei din Romania; precizez ca am terminat in 2010 si nu am acel curs suplimentar de „valorificare” sau cum ii spune. In Belgia nu este necesar si am o echivalare A2 asistent generalist de spital cu care pot lucra aproape in orice unitate (fara urgente ,terapie intensiva ).
  Va multumesc

  Apreciază

  1. Va este de folos recunoasterea profesioanala (RP) obtinuta in Belgia. Pe linga lista de documente care sunt necesare ptr RP, trebuie sa atasati documente (cartea de munca sau echivalent) din Belgia care sa ateste experienta profesionala. Plus un certificate of good standing din Belgia, mai ales daca nu puteti obtine unul din Romania.

   Apreciază

   1. Daca ati facut cursuri de formare profesionala sau de specializare, evident trebuie sa le anexati la cerere. Orice demonstreaza ca ati lucrat continuu in domeniu (se cer minim 3 ani de experienta in alt stat membru UE).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: